motvirker sopp og bakterier i huden, tilfører huden både fuktighet, mugg, sår i kodebøyen
Hilton Herbs Mud Defender Lotion (finnes også i urtetilskudd – se hud)
- som er utviklet nettopp for hester som sliter med mugg og hudplager
Det ulike urtene som brukes er både sårhelende, beroligende, antibakteriell, soppdrepende
Innhold: Aloe vera gel – Propolis olje og tinktur, echinacea, lakrisrot, myrra, prikkperikum, ringblomst, kokosolje, hydrastinurt, rosmarin
Aloe vera gel
Aloe Vera er meget rik på næringsstoffer ca 200 aktive ingredienser, - som bidrar til å gjenoppbygge huden og er antibakteriell samtidig som den gir en beskyttelseshinne som legger seg over huden.
- sår heling - beroligende
- eksem - mugg - tørr og irritert hud
Propolis olje og tinktur
propolis inneholder over 300 aktive komponenter - naturlig antibiotika mot bakterie, sopp og parasitter
- demper infeksjoner og betennelse
- bekjemper neglinfeksjon/soppinfeksjon
- propolis er antiseptisk og sårhelende og lindrer solbrent/brent hud
Echinacea
Ekstrakter av solhatt har en bakteriehemmende virkning på stafylokokker og streptokokker. Det hindrer utbredelsen av lokale infeksjoner, samt fremmer legingen av saktehelende sår. Urten hemmer forråtnelsen og smerten ved kvestelser og sår. Den styrker også kroppens og hudens naturlige immunforsvar mot bakterier og virus. Solhatt kan derfor brukes utvortes i form av liniment, omslag, salve eller krem ved ulike hudplager som kronisk eksem, psoriasis, kviser og herpes simplex (forkjølelsessår), og på verkesår, byller, brannsår, liggesår og andre sår som gror langsomt. Vask med purpursolhatt kan lette den uutholdelige kløen ved eksem, og denne behandlingen er også god mot stikk og bitt av insekter. Også ved melkeskurv og venebetennelser er ekstrakter av solhatt anvendbare. Solhatt regnes som et av de beste blodrensende midlene og innvortes bruk av urten kan derfor være til nytte ved hudproblemer som skyldes "urent blod".
Lakris
Lakrisrot er altså en av de mest brukte medisinplantene, både i vestlig og østlig urtemedisin. De ulike innholdsstoffene i urten har forskjellige virkningsmekanismer. Saponinene virker bakterie- og virushemmende, slimfortynnende og slimløsende. Den virushemmende virkningen skyldes at stoffet glycyrrhizin øker interferondannelsen, og den bakteriehemmende virkningen skyldes isoflavonoidene hispaglabridin A og B og glabridin
Myrra som hudmiddel
Siden myrra virker antiseptisk, betennelseshemmende, uttørkende, sammentrekkende (astringerende) og dermed blodstillende og sårhelende, kan det brukes utvortes på mange former for hudlidelser, som munnsår, liggesår, sprukken hud, blødende hemoroider, fuktig eksem, kviser og byller, samt lettere betennelsestilstander i huden. Myrra er dessuten effektivt ved sopprelaterte plager i huden, som fotsopp og neglesopp, samt at det styrker neglene.
Ringblomst
Ringblomst er er antiseptisk og sårhelende, er den et fint førstehjelpsmiddel både ved større sår og skader, og ved mindre plager som sprukne lepper og skrubbsår. De sammentrekkende egenskapene vil kunne stoppe blødninger og gi rask heling, og dempe betennelser og hevelser. Ringblomst kan i tillegg til å brukes på ulike typer sår, som forkjølelsessår, liggesår, brannsår og solbrenthet, også anvendes på frostknuter, hemoroider, åreknuter, eksem, kviser, spedbarnsutslett og insektstikk.
Prikkperikum
Utvortes ved hudsykdommer (dermatoser), ringorm, kronisk eksem, betennelser, sår (leggsår, liggesår, brannsår), solbrenthet, bloduttredelser, byller, rynker, åreknuter, hemoroider, helvetesild, forkjølelsessår (herpes simplex), isjias, fibrositt, hoftesmerter, hekseskudd, revmatisme, gikt, leddgikt, leddsmerter, trette og ømme muskler, nervesmerter, forstuvinger, klemskader, slagskader, blåmerker, kløe ved insektstikk og bitt.
Kokosolje
Kokosolje er anvendig som hud- og hårpleie. Oljen inneholder antibakterielle stoffer og trekker lett inn i huden og beskytter huden mot aldring og ulike hudplager. Kokosolje kan brukes som fuktighetskrem, kroppskrubb (blande med Epsom salt og f.eks mandelolje og du får en herlig pleiende skrubb til kropp og ansikt), hårbalsam, makeup fjerner og mot solbrenthet (smøres på huden både før og etter soling).
Hydrastinurt
Siden hydrastinurt har både antiseptisk og betennelseshemmende virkning, kan urten med fordel brukes utvortes i form av lotion eller avkok som vaskevann, omslag eller kompress for å lindre hudplager som kviser, byller, sår, eksem, psoriasis, impetigo, herpes, ringorm, fotsopp og kløe. Lokalt kan den brukes som lotion eller utskyllingsvæske ved underlivsplager som vaginitt (skjedebetennelse), leukorrhea (utflod) og overvekst av Candida albicans (trøske).
Rosmarin
Brukt i hudpleiemidler virker rosmarinolje rensende og stimulerende. Ved uren hud, eller moden hud som samtidig er trett og blek, kan en liten mengde rosmarin være til hjelp. Oljen benyttes også som tilsetning til muskelbalsam og massasjeoljer hvor den har en fin virkning på stive og ømme muskler.
Rosmarin har tradisjonelt vært viktig for behandling av hår- og hodebunnsproblemer, og har ry for å gjøre grått hår mørkere. Urten motvirker flassdannelse og hårtap, og er et parasittmiddel som kan fjerne lus og skabb. Rosmarin brukes derfor mye i hårprodukter som sjampoer og skyllevann.
Hvordan hestens helsetilstand er, avspeiler seg direkte på utsiden, hårrem og hud.
Naturmedisinsk mener man at eksem, kløe, på som et uttrykk av indre forgiftning og at noen av kroppens avgiftningsorganer ikke fungerer tilfredsstillende, og at det gir sitt uttrykk i huden og håret og at de fleste av kroniske sykdommer og problemer kommer av gifter som sirkulerer i kroppen.
Ingen av disse produktene vil være erstatning for veterinærbehandling eller undersøkelse.
Næringstilskudd, urter, vitaminer/mineraler og fettsyrer for hester med ulike hudproblemer som:
- regneksem
- mugg
- sommereksem
- lymfangitt – hovent ben
- ringorm
- galler
- tørr og dårlig pels
- vorter
MUGG
Veldig mange hester sliter med muggproblemer hver vår og høst når det er fuktig og gjørmete luftegårder. Enkelte hester virker mer disponert for å få mugg enn andre, og disse hestene kan slite med muggproblemer i flere måneder hvert år.
Den vanligste årsaken til at hestene får mugg er at grus og møkk blir liggende igjen i koden eller på benet. Og når hesten beveger benet får hesten små risp i huden . Disse små rispene resulterer i små sår og irritasjon og dermed oppstår det infeksjoner i huden i kodebøyen .
Senebeskyttere og annet utstyr som brukes på bena kan også lage små sår og bidra til mugg og andre problemer hvis utstyret ikke er godt nok rengjort. Mugg kommer som regel på huden fra hoven og opp til kodeleddet. Huden blir øm, irritert og får gjerne skorper og sår rundt og inne i koden.
Symptom på mugg
Sårskorper i kodeleddene
Varme
Hevelse
Rødhet
Ømhet
Halthet
Ringorm er en soppinfeksjon i huden, og det er som oftest unge dyr som får denne lidelsen. Voksne dyr utvikler resistens overfor soppen.
Ringorm oppdages ved at hesten i starten får en liten rund hevelse i huden med strittende hår (under l cm). Etter hvert så blir hevelsen langsomt større faktisk opptil 5 – 10 cm i diam, og blir til små hårløse flekker. Pelsen vokser ut igjen når sykdommen er over.
Våteksem
Våteksem er en av de vanligste hudsykdommer hos hester når det er lange perioder med vått vær, denne tilstanden kan sammenlignes med mugg dette fordi
sykdommen forårsakes av en mikroorganisme kalt dermatophilus congolensis. Dermatophilus angriper hudområder der immuniteten er nedsatt og kommer ofte når huden er våt over lengre tid eller på en annen måte irriteres, feks ryggen, der mye av vannet samler seg. Denne organismen trives i varme og fuktige forhold der høy
temperatur og høy fuktighet er tilstede og bakterien kan ramme både hest, hund
Det har vært noen år med mye nedbør og det resulterte i at ganske mange hester fikk denne sykdommen.
Det vises ved at hesten får utslag langs nakke og rygg, små (2-8mm diam) knøler, og gnir man på knølen blir det en hårløs flekk igjen. Den enkleste måten og oppdage regneksem på er å stryke hånden over pelsen. Om du da kjenner små kuler langs håret mot huden. Når de faller av så løsner håret i små hårtafser. Man skal ikke plukke av disse – det gir smerte hos hesten. Dette er smittsomt som vil overføres i luften av de sporene som frigjøres da kulene bløtes opp. Smitter også via børster og dekken.
Legg igjen en kommentar